ontdek de kick van karate!

'isshin dojo biedt kwaliteit en plezier in de beoefening van uw vechtsport'


isshin dojo meppel

Kyokushin

 

Uiterste Waarheid
Wie anderen wil verslaan moet eerst zichzelf overwinnen. Kyokushin(kai) karate is een karatestijl die is ontstaan in de jaren '50 van de vorige eeuw. 'Kyokushin' betekent: 'De Uiterste Waarheid'. De grondlegger van deze stijl is de Koreaanse Japanner Masutatsu Oyama. Door beoefenaars over de gehele wereld inmiddels liefdevol en met respect ‘Sosai’ genoemd. Hij wilde voor zichzelf de ultieme karatestijl ontwikkelen, waar filosofie en praktijk naadloos op elkaar aan zouden sluiten. Ten tijde van zijn leven was er uiteindelijk sprake van één grote internationale organisatie, de Kyokushinkaikan genaamd, waarbij in principe alle beoefenaren van de stijl wereldwijd waren aangesloten. Na zijn overlijden in 1994 viel het grote karaterijk langzaam uiteen in meerdere organisaties en splintergroeperingen. Het Budo karate in de geest van Sosai Masutatsu Oyama is daarbij echter springlevend gebleven.

Fighting spirit
Kyokushinkai kenmerkt zich door de intensieve training en harde wedstrijdvorm waarbij op full contact regels met elkaar gevochten wordt. Stoten en trappen mogen voluit naar het lichaam gemaakt worden. Stoten naar het hoofd zijn echter verboden, omdat er met blote handen wordt gevochten. Deze regels zijn ooit gaandeweg zo ontstaan gedurende de evolutie van de kyokushinstijl. Mas Oyama kon zich niet meer vinden in het gangbare karate uit zijn tijd en vond dat de nadruk te veel was komen te liggen op technische perfectie en vorm. Hij vergeleek het met dansen en miste het echte gevecht. Fighting spirit en het tonen van een onverzettelijke vastberadenheid zijn een belangrijke leidraad in ’t kyokushin karate. Volharding, geduld en nederigheid maken daarbij iemands karakter compleet. In de technische uitvoering zijn verder drie principes belangrijk: focus langs een denkbeeldige middellijn, snelheid is kracht en actie is gelijk aan reactie.

Diverse invloeden
Sosai Oyama zelf was een beoefenaar van o.a. de Shotokan en Goju-Ryu stijl en een directe student van de grondleggers van deze -inmiddels als klassiek te beschouwen- karatestijlen. Die twee stijlen vormen dan eigenlijk ook een belangrijke grondslag voor het kyokushin karate, dat zijdelings eveneens belangrijke invloeden ondervond van bijvoorbeeld het boksen, judo, taekwondo en bijvoorbeeld tai-ki-kenpo. Taikiken is gebaseerd op een van oorsprong Chinese interne kungfustijl Yichuan genaamd. Hierbij worden bijvoorbeeld vanuit een relatief statische positie plotselinge golfachtige maar explosieve bewegingen gemaakt. Kyokushinkai werd in eerste instantie dus niet echt beschouwd als een traditionele karatestijl, maar meer als een modernere hybride variant. Ergens in de vorige eeuw kreeg Oyama's eigen karate steeds meer vorm waarbij hij de publiciteit niet schuwde. Als een soort van prijsvechter trok Sosai door de wereld om zijn zelf ontwikkelde -en onoverwinnelijk geachte- kracht te testen. Oyama was waarschijnlijk ook één van de eerste martial artists die begreep hoe publiciteit en marketing ("monkey business") in je voordeel kunnen werken.

 

Innoverende technieken
Gaandeweg werd er in de loop van de jaren '60 nog een belangrijke nieuwe techniek toegevoegd aan de Kyokushinkai syllabus. Oyama's beste knokkers werden namelijk geconfronteerd met de lage beentrap (lowkick) uit het Muay Thai en waren in eerste instantie niet goed voorbereid op deze techniek. Ze adopteerden de nieuwe trap en zo ontstond de mawashi-geri gedan, waarbij met de schenen naar het bovenbeen van de tegenstander wordt getrapt. Uiteindelijk bleek deze trap zo belangrijk dat het nu nog in belangrijke mate de signatuur van het kyokushin karate bepaalt. Daarnaast kent de stijl nog een aantal innoverende traptechnieken die hun weg ook wisten te vinden naar de internationale vechtsportpodia.

Geliefd en gevreesd
Het kyokushin karate groeide door en werd een geliefde en gevreesde karatevorm die de basis legde voor o.a. het Japanse kickboksen (Oyama's rechterhand Kenji Kurosaki) en er volgden andere meer harde karatestijlen zoals Seidokan (het latere K1) en Ashihara. Uiteindelijk -en vooral na zijn dood- gingen veel van Masutatsu Oyama's leerlingen van het eerste uur en zijn belangrijkste leraren wereldwijd ook ieders hun eigen weg, waardoor er allerlei nieuwe richtingen, ontwikkelingen en opvattingen ontstonden. Zo zijn er ook tendensen te bespeuren waarbij men vindt dat de nadruk binnen het kyokushin teveel is komen te liggen op de sportieve competitie en het toernooivechten, waardoor de oorsprong in het klassiek Japanse budo en de bijbehorende attitude een beetje is komen te verwaarlozen. Ook wordt het ontbreken van stoten naar het gezicht soms gezien als een defect in het systeem.

Kracht in jezelf
De reden waarom er niet naar gezicht gestoten mag worden is omdat het simpelweg te gevaarlijk is en teveel zwaar letsel aan iemand zou kunnen toebrengen. Omdat men de competitievorm van het kyokushin karate zoveel mogelijk toch zonder protectie wilde laten plaatsvinden moest er een compromis worden gesloten. En zo ontstond er een unieke vorm van sparring en wedstrijdvechten die het mogelijk bleek te maken voor deelnemers om zelfs puur op wilskracht en vastberadenheid een overwinning te behalen. Het is daarmee echt een vorm van power karate geworden die zich ook op recreatief niveau uitstekend leent om op veilige wijze te werken aan iemands eigenwaarde en karakter. Je vindt zo gaandeweg steeds meer de kracht in jezelf. Bij Isshin wordt overigens niet echt nadruk gelegd op het wedstrijdelement van karate. Gewoon lekker trainen dus!

Origine
De nadruk ligt bij Isshin Dojo op het vinden van de juiste beoefening van het karate. Karate, zoals het tegenwoordig bij je past zonder de hoofdaspecten van de origine uit het oog te verliezen. We streven daarbij de intenties van Mas Oyama na.

 
Masutatsu Oyama. Geboren in Korea als Choi Yeong-Eui. Grondlegger van het Kyokushinkai Karate

Masutatsu Oyama