ontdek de kick van karate!

'isshin dojo biedt kwaliteit en plezier in de beoefening van uw vechtsport'


isshin dojo meppel

Karate-do

 

Oosterse gevechtskunst
Karate is een oosterse gevechtskunst waarbij je ogenschijnlijk leert om je lichaam te gebruiken als wapen. De oorsprong ervan laat zich door de eeuwen leiden vanaf India naar China en van daar af via het eiland Okinawa uiteindelijk naar Japan. De oorspronkelijke karakters betekenden 'China Hand'. Het is echter gangbaar geworden om het de kunst van de Lege Hand te noemen. Bij karate maak je doorgaans vooral gebruik van trappen en stoten. Echter, net als bij andere martial arts (afgeleid van de Romeinse god 'Mars') gaat het om een bepaalde kwaliteit van bewegen die je uiteindelijk moet zien te bemeesteren. Je kunt het daarom beschouwen als zelfverdediging of vechtsport, maar ook als een martiale bewegingskunst. Je leert het lichaam als een geheel te bewegen en te beheersen. Het uiteindelijke doel is niet zozeer om een agressieve vechtmachine te worden. Eerder dan wel lichaam en geest te verenigen en zo te groeien in je bekwaamheid als mens. Dat neemt niet weg dat je gaandeweg zult merken dat het erg leuk, spannend en inspirerend kan zijn om het gevecht aan te gaan tijdens een sparringsoefening. Ook dat kun je leren. Gewoon door bij de basis te beginnen. Dus sport of kunst, het maakt niet uit.

Do versus jutsu
In de Japanse gevechtskunsten is het gebruikelijk om de toevoeging 'do' te gebruiken. Hierdoor zijn begrippen ontstaan als bijvoorbeeld Judo, Aikido, Kendo enzovoort. Alleen lijkt het zo te zijn dat men dit bij karate destijds vergeten is. Het woordje 'do' betekent weg of pad. Hiermee wordt in feite aangegeven dat de vechtkunst wordt beoefend als een middel tot persoonlijke ontwikkeling en recreatie. Het gaat dan niet meer zozeer om het leren van gevechtstechnieken in oorlogstijd om een tegenstander daadwerkelijk te verwonden of uit te schakelen.

 

Het is echter goed om ook in gedachten te houden dat full-contact karate eigenlijk een vorm van (bu)jutsu is waarbij echt fysiek getraind wordt op confrontatie. Dus techniek met contact en impact. De grondlegger van het kyokushinkarate Mas Oyama heeft dat zo gewild omdat alleen daarin de ware kracht zou schuilen van de mens als autonoom wezen. Door langdurig bezig te zijn met een discipline als karate zul je daarom merken dat je in jezelf bepaalde gunstige eigenschappen ontwikkelt en verstevigt.

Karatetraining
Praktisch gezien kan dat op verschillende manieren uitpakken. Je komt natuurlijk trainen omdat je het leuk vindt om al die bewegingen met die moeilijke namen te leren. Je wilt graag sterker en soepeler worden. Thuis ga je misschien soms ook oefenen, want je werkt naar een volgende stap in je ontwikkeling. In de dojo ben je tijdens de training vooral bezig met oefenen oefenen. Op en neer lopen in standen met de bestaande technieken. Trappen en stoten op precieze wijze leren te maken. Stamina opbouwen. Leren goed te bewegen. Werken aan je eigen mindset. Balans en focus creëren. Contact leggen met je eigen fighting spirit. De drie belangrijkste onderdelen in een willekeurige karatetraining zijn: Kihon (basistechniek), Kata (vormlopen) en Kumite (gevechtstraining). Deze vormen het volledige programma van karate. Hoewel bijvoorbeeld iets als 'Kiko' (energetisch werk) daar misschien ook bij hoort, maar nooit zo expliciet behandeld wordt. Het is verder belangrijk om te weten dat etiquette, vorm en postuur erg belangrijk zijn, zowel in budo als karate.

Way of the fist
Volgens de overlevering is karate dus afkomstig van 't Chinese boksen. Een oude verzamelnaam daarvoor in het Chinees is Chuan Fa. De weg van de vuist.

 
The Karate Kid (1984). Leuke Hollywoodfilm die destijds zorgde voor een toeloop naar de karatescholen.

Buitentraining